استفاده از قالب تونلی ضمن بالا بردن سرعت و كيفيت اجرا، عملكرد سازه ای و رفتار لرزه ای، مجموعه سازه را از نظر يكپارچگی اعضا و اتصالات آنها به نحو چشمگيری بهبود می بخشد. نام تونلی به دلیل شکل قالب فلزی هم زمان دیوارها و سقف ها است. نام گذاری تونلی برای این سیستم به دلیل شکل قالب های فلزی هم زمان دیوار و سقف می باشد در سیستم بتنی قالب تونلی سقف و دیوارها با هم قالب گذاری و بتن ریزی می شوند که این کار باعث یکپارچگی و ایجاد اتصال مناسب در سازه می شود که نتیجه ی آن عملکرد لرزه ای مناسب است. سیستم ساخت سازه بتنی به روش قالب تونلی، از حدود ۴۵ سال پیش مورد استفاده انبوه سازان در جهان بوده است و آخرین نوآوری در این سیستم در اواخر سال ۲۰۰۷ توسط شرکت Mesa ترکیه با شماره A WO1327413 به ثبت رسیده است. روش قالب تونلی، مانند دیگر روش های ساخت صنعتی، در چهارمعیار کاهش زمان، کاهش هزینه، ارتقاء کیفیت و امنیت کارکنان توجیه پذیر می باشد . سیستم قالب تونلی، مانند سایر روش ساخت صنعتی، در چهار معیار کاهش زمان، کاهش هزینه، ارتقاء کیفیت و امنیت کارکنان توجیه پذیر می باشد. مراحل آرماتوربندی، قالب بندی و بتن ریزی در سیستم قالب تونلی به طور همزمان اجرا میشود، در نتیجه هر یک از قالب فوق هم راستا با سایر مراحل اجرا و کار گذاشته میشوند.
بتن ریزی باید مستمر بوده و لایه جدید قبل از سخت شدن لایه قبلی ریخته شود تا پیوستگی بین لایه ها تأمین گردیده و از بروز صفحات ضعیف یا درز سرد پرهیز شود.در مواردی که میلگردها کم تراکم باشد می توان از لوله های آویز یا شوت قائم برای بتن ریزی مزایای استفاده از قالب بتن استفاده کرد. سیستم ساخت و ساز به روش قالب تونلی حدود ۴۰ سال قبل مورد توجه بسیاری از انبوه سازان در سراسر دنیا قرار گرفته است. نام گذاری تونلی برای این سیستم به سبب شکل قالب فلزی هم زمان دیوارها و سقف ها می باشد در سیستم بتنی قالب تونلی سقف و دیوار با هم قالب گذاری و بتن ریزی می شوند که این کار باعث یکپارچگی و ایجاد اتصال مناسب در سازه می شود که نتیجه آن عملکرد لرزه ای مناسب می باشد و در نتیجه سیستم قالب تونلی مانند ديگر روش ساخت و ساز صنعتی، در چهار معيار کاهش زمان، کاهش هزينه، ارتقاء کيفيت و امنيت کارکنان توجيه پذير می باشد . در ساختمان با سیستم قالب تونلی، در برخی موارد، برای افزایش سهولت و سرعت اجرا، اجزای غیرسازهای مانند دیوارهای جداکننده، پلهها و پانلهای نما به صورت پیش ساخته در نظر گرفته میشوند و بعد از تکمیل، سازه اصلی به آن متصل میشود.
بنابراين، در سيستم قالب تونلی به علت اتصال مستقيم دال به ديوارها، ماهيت نيروها از حالت گره ای و متمركز بصورت گسترده نمايان می شود و انتقال نيروها و لنگرها درسطح بيشتر صورت گرفته و تمركز تنش در محل اتصالات، كاهش چشمگير می يابد. سیستم قالب تونلی ، یکی از روش مورد استفاده برای اجرای ساختمان با سیستم باربر دیوار و سقف بتنی است. قالب تونلی سيستم سازه ای است كه برای اجرای ساختمان های بتنی با سيستم باربر ديوار و سقف بتنی مورد استفاده قرار می گيرد. در سیستم قالب تونلی از قالب مختلفی برای اجرای سیستم استفاده میشود. قالب تونلی، به سیستم سازه گفته میشود که در ساخت ساختمان بتنی با سیستم یکپارچه دیوار باربر و سقف به کار می رود. در ساخت سازه با اسکلت بتنی از قالب برای شکل دهی و ثابت کردن بتن استفاده میشود که در اصطلاح عمرانی به این کار قالب بندی گفته میشود. سیستم قالب تونلی یکی از بهترین روش ساخت و ساز صنعتی است و از ابتدا در کشور که با مشکل زلزله روبرو بودند مورد توجه قرار گرفت، همچنین در کشورهایی مانند آمریکا، کانادا، ترکیه، مالزی و … روش قالب تونلی یکی از جدیدترین روش های ساخت و ساز مسکن است که به تازگی استفاده از آن در کشور ایران فراگیر شده است.
حداکثر ضخامت لایه بتن به ۰.۶ متر و حداقل آن به ۰.۱۵ متر یا سه برابر اندازه سنگدانه محدود می شود. قطر لوله های مورد استفاده باید حداقل ۸ برابر اندازه بزرگ ترین سنگدانه و در پایین، بعد از ۲ یا ۳ متر کاهش داده و حداقل ۶ برابر قطر بزرگ ترین سنگدانه منظور شود. به ویژه جهت احداث ساختمان های بلند مرتبه، استفاده از این روش بسیار متداول می باشد. سپس قالب دو طرف دیوار را به صورت پشت به پشت، قالببندی میکنند و با قرار گرفتن قالب متوالی در کنار هم، بدون قالب واسط سقفی یا همراه با آن، مجموعه قالبهای دیوار و سقف را تشکیل میدهند. در این سیستم قالب تونلی ، دیوار و سقف به صورت همزمان بتن ریزی می شوند. در حالي كه در اسكلت رايج بتنی، سيستم قاب بتنی خمشی و ديواربرشی است كه در آن عناصر باربر قائم، تيرها و ستون ها بوده و نقش عمده ديوارهای برشی، به عنوان عنصر مقاوم در برابر بارهای جانبی می باشد. از مهمترین عناصر برابر در سيستم قالب تونلی، ديوار که عنصر اصلی مقاوم در برابر بارهای جانبی بوده و تحمل و انتقال بارهای قائم از دال را انجام می دهد.